HOME |



Saturday, November 17, 2012

(Pred?) božično vzdušje


Sredi novembra smo. Slaba dva tedna nas ločita od začetka veselega decembra. Meseca, ko se je včasih kar težko odločiti, kaj je še okusno in kaj je pretirano ali preveč kičasto, najsi gre za okrasitev balkona z mnogimi lučkami (utripajočimi ali ne), postavitev božička, ki pleza po steni hiše (ali visi dol z balkona, uf) ali pa časovni razpored božičnih okraskov na police v trgovinah.

Zanimivo, ampak letos me zgodnje božično vzdušje niti ne moti tako zelo. Šoka, ko sem sredi oktobra vstopila v supermarket in zagledala adventne koledarje (!), rajši ne bom omenjala. (Okej, ne morem brez komentarja - kdo hoče adventni koledar gledati mesec in pol preden odpre prvi okenček s čokoladko?!)

Kopenhagen (in ne samo center!) se počasi okrašuje. Razen tega, da je povsod ogromno rdečih srčkov, česar res ne razumem, mi je dekoracija všeč. Ne pretirana, ne prekičasta. Samo malo preveč na valentinovo spomni. Ali na to, da se moramo imeti radi celo leto? :)

Lepo okrašen je posh nakupovalni center Illum v središču mesta. Čeprav se na prvi pogled morda zdi preveč, je občutek lep, ko vstopiš in se s tekočimi stopnicami pelješ v tretje nadstropje.



Vseeno pa nekako ne morem pozabiti lanske pariške čudovite novoletne smreke v Galeries Lafayette. Sama veleblagovnica ni bila pretirano okrašena, ogromna novoletna jelka pa je definitivno dominirala v sredini celotnega dogajanja.


Še ena zanimivost. Lansko leto sem omenjala živali iz izložb :) V Dijonu. Danes sem jih videla tudi v Kopenhagnu. Ne v izložbi, pa vendar - sredi veleblagovnice, z božičnim privdihom, v glasbenem vzdušju. S to razliko, da se danske živali ne premikajo. In morda je celotna zgodba vseeno nekoliko bolj smiselna kot dijonski polarni medvedje v hotelu ali glasbenika v optiki. Tudi all in all se mi zdi, da so tile kopenhagenski medvedje bolj kjut, obenem pa predstavljajo še skupnost, morda družino, na božični večer. Well done, Illum.




Kako se pa kaže vzdušje pri vas?

No comments:

Post a Comment