HOME |



Thursday, June 28, 2012

Marseilles



Panorama Marseilla, z Bazilike Notre-Dame-de-la-Garde (vir: Wikipedia)

Gor, dol. Gor, dol. Gor, dol. Welcome to Marseille. Pristaniško mesto, eno izmed največjih v Franciji. Slavno po reku, da ga ali obožuješ ali pa se nočeš več vrniti. Mestno jedro z tramvajem in kar nekaj simpatičnih zgradb, obenem pa je čar starega mesta malce iznakažen z modernimi, a nič lepimi stavbami in hišami zraven starinskih hiš starega mesta. Vprašaš se, kdo je bil pametni arhitekt teh posameznih mojstrovin.

Staro pristanišče, kar veliko, pa vendar ne presežno. Ravno toliko, da lahko še rečeš simpatično. Ko pogledaš s hribčka (Gor, dol. Gor, dol. Gor, dol :D), pa še bolj luštno.



V resnici je pristanišče kar veliko. Znano je kot največje francosko komercialno pristanišče. Nekoč, v drugi polovici 19. stoletja, je bilo mesto znano ravno po pristanišču in se mu je reklo "glavno cesarsko pristanišče".

Prav pristanišče je imelo pomembno vlogo pri razvoju mesta. Multikulturnega mesta. Drugo ime za Marseille so "Južna vrata". V začetku 20. stoletja je bil Marseille namreč mesto, ki je sprejemalo, začasno in stalno, migrante iz celega sveta, sploh iz Severne Afrike. Pomembno dejstvo pa je, da je pravih prebivalcev tega mesta zelo malo. Velika velika večina je priseljencev.

Marseille je znan tudi po kriminaliteti in veliki stopnji revščine, čeprav se je v zadnjih desetletjih mesto precej moderniziralo. Osebno moram priznati, da revščine in kriminala nisem zasledila na ulicah. Multikulturnost pa. Veliko je arabskih prebivalcev, magrebskih, in ko se znajdeš v njihovi četrti, to enostavno veš. Takoj.



V Marseillu imajo, kot skoraj povsod v Franciji, super sistem koles, wannabe BicikeLJ :D Samo s to razliko, da je kolesariti po Marseillu na trenutke težje kot po Ljubljani – Gor, dol. Gor, dol. Gor, dol :D Prekolesarila sva skoraj cel Marseille, na kolesu je mesto drugačno. Avto sva parkirala na samem začetku mesta, imela sva srečo, da sva našla brezplačno parkirišče, nato pa sva rentala dve kolesi in allez hop, c'est parti! :)

Malce manj svetla točka pa je to, da sistem izposoje in vračanja koles v Marseillu ne deluje tako dobro, zaradi česar sva se nemalokrat znašla v situaciji, ko dveh koles nisva mogla nikamor parkirati ali pa si jih nisva mogla izposoditi. Res odlična zadeva pa je, da so postaje razporejene tudi na samem obrobju mesta, zraven obale, delu mesta, ki je malo bolj morski, a moderen, z infrastrukturo, ki se popolnoma razlikuje od "mestne".



Poleg super koles imajo v Marseillu tudi metro, tramvaj in avtobuse. Res fina zadevščina je to, da je karta za enega izmed teh treh naštetih veljavna tudi za ostala dva, velja pa eno uro. V eni uri se torej lahko pelješ z avtobusom od obale do centra mesta, z metrojem nadaljuješ do tramvaj postaje in se na koncu s tramvajem pripelješ do ciljne točke. Ali pa za vse uporabiš avtobus, samo ni tako zabavno :)

Simpatično je, da na vseh kartah in oglasih mestnega prevoza ves čas piše RTM. Meni se je kratica res zdela luštna, romantična :) Pomeni pa Régie des Transports de Marseille, kar označuje upravo prevoza v Marseillu. 



Cerkev Notre Dame na drugem, malo višjem hribčku, ki po eni strani ne paše ravno v kontekst razvijajočega se ogromnega mesta, po drugi strani pa pričara poseben občutek. Želela sva se povzpeti na vrh zvečer, ko je mesto razsvetljeno, da vidiva, če nočne kartice Marseilla prikažejo pravo sliko, pa je bil dostop žal omejen zaradi vandalov in razgrajačev. Tant pis. Potem pa nič.

Marseille bo Evropska prestolnica kulture leta 2013. Ne vem čisto, kako bi komentirala to odločitev. Definitivno ima Marseille ogromno stvari, ki jih ponudi obiskovalcu. Sama nisem navdušenka nad muzeji, a vem, da jih ni malo. Mesto je lepo, pa vendar je odvisno, v katerem delu se nahajaš. Priznam, da sem bila prijetno presenečena nad mestom, saj so mi vsi rekli, da ni prav posebno lepo. Pričakovala sem res umazane ulice, neurejeno infrastrukturo in nič posebnega. Pa ni bilo ravno tako. Nasprotno! Vseeno pa ni mesto, ki bi mi tako priraslo k srcu, da bi se želela jutri vrniti nazaj. Je pa veliko, res veliko mesto. Ne tako kot Pariz, definitivno pa večje od Dijona in Ljubljane.

Leta 2013 bo torej še boljša priložnost za obisk, s še več prireditvami in dogajanja. Kdo gre? :)

Au revoir, Marseille!

PS: Hvala, Gaja, za reminder, da sem končno spisala tele vtise :)

No comments:

Post a Comment