HOME |



Sunday, September 23, 2012

Rørvig - a little escape from Copenhagen

Približno uro in pol potovanja z metrojem, vlakom in trajektom od Kopenhagna se skriva majhno obmorsko ribiško in počitniško mestece Rørvig. Angleži bi ga z eno besedo zagotovo opisali kot lovely.


Majhne počitniške hišice, iz lesa in z ogromno stekla. Brez zaves, pa ne zato, da se show off-ajo, ampak zato, ker Danci enostavno don't care. Ne samo v Rørvigu, tudi v Kopenhagnu. Precej različno od nas Slovencev, ki okrog svojih hiš gradimo visoke ciprese in ograje, da ja sosed ne bi uspel pogledati čez mejo. Razen če nimamo v garaži ravno novega BMW-ja. Oh.

Back to Rørvig! Res zanimiva je bila vožnja s trajektom (glej spodaj zemljevid za boljšo predstavo)! Na Danskem povsod, še posebej ob morju, res močno piha. Mislim, da sem že pisala o kolesarjenju po Kopenhagnu v spremstvu vetra, kar se zdi kot bojevanje z mlini na veter. V nekem trenutku se z vetrom, ki piha direktno v tvojo smer, preprosto ne želiš več boriti. Potem pa veter poneha in ti še vedno kolesariš :) Ko si sredi morja, danski hladni veter pride še bolj do izraza. Prvič sem bila na ladji, ki jo je dobesedno premetavalo v vodi. Veliki valovi, močan veter, še malo slanega dežja, da ne veš več, če gre za dež ali špricanje valov -> res zanimiva izkušnja. Če bi vožnja trajala dalj, bi morda priključila temu še kakšno morsko slabost, ampak trkam na les, da je bila izkušnja 100% pozitivna :)

Sprehod po Rørvigu, pa na drugo stran tega polotočka do peščene plaže, ki se je v zgodnjem jutru zdela res čudovita. Morje je bilo res hladno (ob prvem dotiku s konicami prstov na nogi je misel na hitro kopanje izginila v trenutku), a šumenje v spremljavi zvokov galebov je bilo čarobno.

Oh, beautiful Denmark!


PS: Švedska je le streljaj od Danske, kar sem že omenila v enem izmed zapisov. Malmo je mestece, manj kot uro stran od Kopenhagna, ki je na moji to visit listi. Baje je majčkeno mestece, ampak meni so majčkena mesteca všeč. Itak :)

2 comments:

  1. Severni veter je hudič. Ravno danes sem zaradi tega padla na tla, čez par minut pa mi je veter zlomil marelo. Ah ja. Fuuul luštno, bi takoj prišla na obisk. Pip obema!

    ReplyDelete
  2. O, groza!! Upam, da si v redu! Ja, res je siten! Danes je bil prvi dan, da ni bilo vetrovno, ko sem šla na faks, in sem prišla v 20 minutah namesto v 40 minutah :D Jao jao :D Ampak sicer je fino, ko se navadiš, samo kdaj pa kdaj si pa tudi rečeš, da je dovolj! :D
    Če želiš priti, si lepo povabljena!! :)

    ReplyDelete